Haber

İbn Haldun Üniversitesi’nden depremzedelere psikososyal destek

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) akademisyenlerinin rehberliğinde ve denetiminde, doktora ve yüksek lisans mezunları ile tez transferi öğrencilerinden oluşan 53 kişilik uzman grubu, psikososyal destek ve manevi ilk yardım hizmeti veriyor. deprem bölgesinde.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre İHÜ, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen başta çocuklar olmak üzere Kahramanmaraş merkezli bölgede yaşayanların yaşadıkları travmayı atlatıp rutin hayatlarına dönmelerine yardımcı olmak amacıyla depremin ardından harekete geçti.

Bu kapsamda BPHM bünyesinde akademisyenlerin rehberliğinde ve denetiminde klinik psikoloji doktora ve yüksek lisans mezunları ile doktora tez dönemi öğrencilerinden oluşan 53 kişilik uzman bir ekip oluşturulmuştur.

12 Şubat’ta üç kişilik öncü bir ekip Şanlıurfa Birecik, Gaziantep İslahiye ve Nurdağı, Kahramanmaraş Pazarcık ve Adıyaman’da gözlemlerde bulundu.

Yapılan değerlendirmelerin ardından depremzedelere psikososyal destek ve psikolojik ilk yardım hizmeti vermek üzere Kızılay ve AFAD koordinasyonunda ilk ekip 19 Şubat’ta Adıyaman’a geldi. 24 Şubat’ta 16 kişilik ikinci uzman grubu bu şehre gitti.

Psikososyal destek faaliyetleri Adıyaman’da çoğunlukla iki farklı çadır kentte yürütülmektedir. Bu etkinlikler arasında her yaş grubu için psikolojik ilk yardım, çadır ziyaretleri, bireysel görüşmeler, ergenler için terapötik grup çalışmaları ve çocuklara yönelik etkinlikler önemli yer tutmaktadır.

Başakşehir’de İstanbul’a gelen depremzedeler için İPAM üyesi psikolog tarafından psikososyal destek sağlanmaktadır. Gerekli görülen danışmanlar manevi ilk yardım almak için Kayaşehir Millet Bahçesi’nde bulunan İPAM hizmet binasında ağırlanır.

Yazılım sayesinde psikoterapi süreçleri online olarak devam edebilecektir.

Ayrıca Rektör Prof. Dr. Atilla Arkan’ın bölgedeki temasları ile deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerine online olarak destek olacak bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım ile bölgede temasa geçilen depremzedelerin ihtiyacı varsa psikoterapi süreçleri online olarak devam ettirilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu