Haber

Seçimler ertelenecek mi? 2023 seçimleri hangi durumlarda ertelenebilir?

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın depremden etkilenen 10 ilde yaşanan afet nedeniyle seçimlerin ertelenmesi daveti gündem oluşturdu. Yaşanan gelişmelerin ardından seçimler ertelenecek mi? 2023 seçimlerinin hangi durumlarda ertelenebileceği merak konusu oldu.

2023 SEÇİMLERİ GECİKECEK Mİ?

AK Parti’nin kurucularından eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Devlet bürokrasisinin vatandaşımızın yaralarını sarmaya odaklanması için seçimler bir an önce ertelensin. seçim değil zarurettir. Anayasa’nın 78. maddesini gerekçe göstererek sadece savaş nedeniyle seçimlerin ertelenmesi mümkün diyenlere bir cevap yeter. “Evet bu hüküm var ama anayasalar öyle değil. kutsal metinler, hukuki metinlerdir. Yasama organı her zaman anayasa maddesini kaldırabilir, değiştirebilir ve değiştirebilir.” dedi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Güçlüli, seçimlerin ertelenebileceği tezinin gündeme gelmesinin ardından açıklama yaptı. Güçlü’nün bu akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle: “Seçim tarihiyle ilgili bazı açıklamalar kamuoyuna yapılıyor. Tabii ki öncelikli hedefimiz yaralarımızı bir an önce sarmak. İşte İYİ Parti’nin hem temel yaklaşımı, hem de Bu sürecin ve ülkenin sorunlarının etkin bir şekilde çözülmesi ve seçimlerin Anayasamıza göre zamanında yapılması için.”

TEPKİLER

CHP Mersin Milletvekili Ali Yetenekli Başarır, “Daha enkaz kaldırma işi bitmeden seçim fırsatçılığı yapan bu zihniyetten kurtulmalıyız!” söz konusu.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Deprem bir felakettir, diktatörlüğe geçiş için ‘Allah’ın lütfu’ değildir. Demirtaş, hükümetin enkaz altındayken seçimlerin ertelenmesi için hukukçulara çalışma talimatı verdiğini belirtti. deprem devam etti, “Anayasa’nın 78’inci maddesine göre seçimler ancak TBMM tarafından ve resmen ilan edilen savaş hali kararı ile ertelenebilir. Bunun bir istisnası yoktur. Parlamentoyu yok saymak ve seçimleri ertelemek. Kararın alınması açıkça siyasi bir darbe olur” dedi.

DEVA Parti Sözcüsü İdris Şahin, “Anayasamıza göre mevcut durumda seçimlerin ertelenmesi mümkün değil” dedi. Ne Cumhurbaşkanı’nın ne de YSK’nın seçimi erteleyemeyeceğini belirten Şahin, “Bizim anayasamız hem Cumhurbaşkanı’nın hem de YSK’nın üzerindedir.”

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasaya göre seçimlerin ileri alınması Türkiye Büyük Millet Meclisi veya Cumhurbaşkanı kararı ile mümkündür. Anayasa’nın 77. maddesinde seçim anında yapılabilecek değişiklikler “Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı gün yapılır” ibaresi ile açıklanmıştır.

Anayasa’nın “Seçimlerin ve ara seçimlerin ertelenmesi” başlıklı 78. maddesine göre, ertelemenin tek istisnası savaş halidir:

“Savaş nedeniyle seçim yapılamaz ise TBMM seçimlerin bir yıl ertelenmesine karar verebilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu