EYT üyelerinin tazminat durumu nedir? Tazminat almaya uygunlar mı?
Kasım ŞENTÜRK – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) –Herkes Duysun’a özel açıklamalarda bulunan SGK Danışmanı Özdemir Erdal, EYT ile emekli olanların kıdem tazminatı alabildiğinin altını çizdi.
EYT’nin aslında bir yaşlılık aylığı olduğuna değinen Erdal, 1475 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesine dikkat çekerek, kimlerin kıdem tazminatı alacağının açık bir şekilde yazıldığını belirterek, “Bu maddede kıdem tazminatı ödeniyor. yaşlılık aylığı nedeniyle işten ayrılan işçiye ödenir.Yani yaşlılık aylığı almak için işten ayrılan kişiler kıdem tazminatı alabilirler.Tabii ki o işyerinde 2005 yılı kadar çalışmış olmaları gerekir. kıdem tazminatı alabilmek için en az bir yıl. Bir yıldan fazla çalışmışlarsa kıdem tazminatı alabilirler.” dedi.
“EYT’LİLER İHBAR TAZMİNASINI HAK ETMİYOR”
SGK Danışmanı Özdemir Erdal, işçinin kendi tazminatını alıp işten ayrıldığı durumlarda ihbar tazminatında EYT olsun, ister normal emeklilik, ister istifa durumunda ihbar tazminatını hak etmediğini vurguladı.
Bunun çift taraflı bir tazminat olduğunu dile getiren Erdal, “İşveren, işçiyi işten çıkaracağını ve kendisine iş bulması gerektiğini önceden işçiye bildirmekle yükümlü. Ya da personel patrona haber vermek zorunda. kovulacaklarını ve yeni bir işçi bulmaları gerektiğini, ancak çalışan askerlik, evlilik, emeklilik gibi haklı bir nedenle işten ayrılırsa, yani ayrılırken tazminat almaya hak kazanırsa İşi, burada patrona ihbar süresi vermesi gerekmiyor. Vermesi de gerekmiyor” dedi.
“KESİNLİKLE VE BİR KEZ ÖDENMELİDİR”
Tazminatın kanun çerçevesinde taksitlendirmeye izin vermediğini ve işçinin tüm haklarının işyerinden ayrıldıktan sonra bir defada ve eksiksiz ödenmesi gerektiğini belirten Erdal, kanunun işverene böyle bir hak tanımadığını söyledi. Söz konusu yasaya göre kişinin işten ayrılmasının ardından işverenin tazminatı tek seferde ödeyeceğini belirten Erdal, “Ancak patronun tek seferde ödeme yetkisi yoksa ve işçi gönüllü olarak kabul ederse işverenin ödemesini taksitle yapıyorsa bu şekilde ödenmesinde bir sakınca yok.Devlet şu anda bu konuda bir kolaylık yapmıyor.Pek çok çalışan emeklilik nedeniyle hemen işten ayrıldığı için çok büyük bir kıdem tazminatı yükü doğuracak. Patron, yani patronlara talep etmeleri halinde tazminatı tek seferde ödeyebilmeleri için çok düşük faizli krediler sunuluyor” dedi.
“İKİ FARKLI SÖZLEŞME”
SGK Danışmanı Erdal, EYT çalışanının emekli olduktan sonra işini bırakıp devam etme durumunu da değerlendirdi.
İki sözleşmenin birbirinden farklı olduğunun altını çizen Özdemir Erdal, “Emekli olunca personel istifa edip gidiyor ve mevcut sözleşmesi bu şekilde sona eriyor. Patronla karşılıklı anlaşıp birlikte çalışmaya devam etmeleri halinde hakları başlayabilir. yine emekli statüsünde olup eski işyerinde çalışmaya devam ederler.Yani işten ayrılıp emekli olabilirler.Bu olur ve sıfırdan başlamak için yeni bir sözleşme ile sıfırdan başlar ama bazı haklar da vardır. sıfırdan başlamayın. Örneğin yıllık izin hakları sıfırdan başlamaz. Bu çok yanlış anlaşılan bir şey. Genel olarak patronların ve çalışanların bunu bilmemesi bazı yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor” dedi.
Erdal konuyu bir örnekle şöyle özetledi:
“Yaklaşık 20 yıldır bir işyerinde çalışan bir kişi EYT nedeniyle 31 Mart’ta işinden ayrılmış ve 1 Nisan’dan itibaren aynı işverenle çalışmaya devam etmiş. Kıdem tazminatı aldığı için kıdem hakları sıfırlanıyor ama yıllık izin hakları sıfırlanmıyor yani bu kişi 1 Nisan’da Türkiye’de başlamış olmasına rağmen ilk işe girdiği tarihe yani 20 yıl öncesine dayanıyor ve yine 26 gün yıllık izni hak ediyor. Yani sözleşmesi yeni başladı demek yanlış olur, 14 gün yıllık izni var.”