Bertrand Russell’ın 10 Maddelik Özgür Düşünce Manifestosu
Etrafımızda herkesin özgürlükten bahsettiğini görüyoruz ama özgürlük aslında nerede başlar? Bir toplumun gelişmesinde çok değerli bir mihenk taşı olan özgürlüğün ilk aşaması her zaman eğitimden geçer. Düzgün eğitim almış bir toplum da özgürdür. Her zaman eğitim, matematik ve mantığın izinden giden Brittany filozof Bertrand Arthur William Russell’Kaç kişiyi tanıyorsun?
Muhtemelen hayatının bir noktasında söylediği en az bir kelimeyi duymuşsundur. Alfred North Whitedead ile birlikte yazdığı, zamanının en değerli düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Bertrand Russell Principia Mathematica(Matematiğin İlkeleri)” adlı kitabı, birçokları için kafa karıştırıcı olarak görülen matematiği, mantığın birkaç ilkesiyle açıklayarak, alanında en özgün eserlerden birini ortaya koydu. Ayrıca 10 maddelik mini bir manifesto da var.Ancak bu manifestoya geçmeden önce kısaca Bertrand Russell’dan bahsetmemiz gerekiyor.
Matematiğe aşık soylu bir ailenin oğlu olan Bertrand Russell kimdir?
1872 yılında dünyaya gelen ve 1970 yılında 98 yaşında hayatını kaybeden Bertrand Russell, asil ve varlıklı bir İngiliz ailesinden gelmektedir. Büyük baba Lord John Russell, iki kez Başbakan . Varlıklı bir aileden gelmesine rağmen 2 yaşında annesini ve kız kardeşini, 4 yaşında babasını kaybeden Russell, anneannesi ve teyzeleri tarafından büyütüldü.
Klasikleri, Fransız ve Alman dili ve edebiyatını öğrenen Russell, kardeşinin yardımıyla öklid geometrisi Öğrendikten sonra matematiğe ilgi duymaya başladı. 1890’da Cambridge’deki Trinity College’da matematik ve ideoloji eğitimi alan Russell, bu eğitimin sonucunda felsefe mesleğine adım attı.
Russell, mantık ve matematik alanındaki çalışmalarından çok eylemci yönüyle tanınıyordu.
Russell her zaman anti-emperyalist bir savaş karşıtı olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Amerikan ordularını bile küçük düşürdü. 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.O zamanlar üniversite profesörü olan Russell hapisten çıkınca hakları elinden alınıp geri verilmiş ancak Russell bu kez üniversiteden atılmayı bir onur meselesi haline getirmiş ve geri dönmeyi reddetmiştir.
Rusya’yı ziyaret eden ve bir zamanlar Çin’de yaşayan filozof, Çin’in önümüzdeki iki yüzyıldaki gelişiminin, doğru ya da şiddetli bir şekilde tüm dünyayı etkileyeceğini öne sürdü. 1945’te” Batı Felsefesi Tarihiadlı kitabını yayınlayan Russell, 1950 yılında bu kitapla Nobel Edebiyat ÖdülüO layıktı.
89 yaşında tutuklandı.
Nükleer Silahsızlanma Komitesi ‘nin İngiltere kampanyasını da yürüten Russell, uzun yıllar çeşitli hareketler yapmıştı. Şubat 1961’de 4 bin göstericiyi İngiliz Savunma Bakanlığı önüne oturtan ünlü filozof, aynı yılın Eylül ayında düzenlenen bir gösteride 1300 kişiyle birlikte tutuklandı.
Hayatı boyunca her zaman açık sözlü olan Bertrand Russell, ” Kısa kelimelerin izin verdiği yerlerde uzun kelimelere girmeyin. Öğütleriyle de tanınır. Dolu dolu bir hayat yaşayan Russell, 16 Aralık’ta The New York Times Magazine’de yayınlanan “Fanatizme En İyi Cevap: Liberalizm” başlıklı yazısının sonunda “Bir öğretmen olarak ilan etmek istediğim on düşünce” başlığı altında özgür düşüncesini dile getirdi. , 1951.
Bertnard Russell’ın 10 element manifestosu:
- Hiçbir şeyden asla emin olma.
- Gerçekleri saklayarak ilerleyebileceğinizi düşünmeyin çünkü gerçekler mutlaka ortaya çıkacaktır.
- Başarılı olmak adına asla düşüncelerinizi engellemeye çalışmayın.
- Farklı fikirlerle karşı karşıya kaldığınızda, eşinizden veya çocuklarınızdan gelse bile, bunları otorite ile değil, argümanlarla halletmeye çalışın, çünkü otoriteye dayalı bir zafer gerçek dışı ve aldatıcıdır.
- Başkalarının kurmaya çalıştığı otoritelere itibar etmeyin, çünkü her zaman karşıt otoriteler vardır.
- Zararlı olduğunu düşündüğünüz fikirleri bastırmak için güç kullanmayın, çünkü bunu yaparsanız fikirler sizi baskı altına alacaktır.
- Görüşlerinizde sıra dışı olmaktan korkmayın, çünkü bugün kabul edilen tüm görüşler bir zamanlar olağanüstüydü.
- Entelektüel niyete pasif argümanlardan daha çok değer verin, çünkü fikre değer verdiğinizde, niyetlerle tartıştığınızda, daha kolay ve sorunsuz bir şekilde geçinirsiniz.
- Gerçek sizin lehinize olmasa bile dürüst olmaya çalışın çünkü gerçeği saklamaya çalışmak daha çok acı verir.
- Aptallar cennetinde yaşayanların memnuniyetini kıskanmayın, çünkü sadece aptallar bunun memnuniyet olduğuna inanır.
Bertnard Russell bu manifesto ile aslında eleştirel düşünmenin önemini vurgulamaktadır. Bilimin temel taşlarından biri olan eleştirel fikir, özellikle eğitim aşamasındaÇocuklara aşılanırsa merakı ararken daha güzel bir gelecek inşa edebilecek bir neslin yolunu açabilir.