Haber

Bakan Kacır: Amacımız depremden zarar gören şehirleri yeniden inşa etmek

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Asıl hedefimiz depremden zarar gören tüm şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu coğrafyayı eski canlı günlerine döndürmek.”

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Adıyaman’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, önce Adıyaman Valisi Osman Varol’u ziyaret ederek şeref defterini imzaladı. Bakan Kacır, yaşanan deprem felaketiyle ilgili olarak son bir yıldır kent genelinde inşaatı devam eden TOKİ afet konutlarının gelinen durumu başta olmak üzere bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalar hakkında Vali Varol’dan bilgi aldı. Bakan Kacır daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı’nın desteğiyle Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen toplantıya katıldı.

‘DEPREM BÖLGESİNİ KALDIRACAĞIZ’

Burada açıklama yapan Bakan Kacır, deprem bölgesindeki acıyı hissettiklerini ve bu şehirlerin tekrar ayağa kalkması için çalıştıklarını söyledi. Kacır, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzyılın en büyük felaketinin yaralarını sarmak için ilk andan itibaren kaynaklarımızı deprem bölgesine seferber ettik. Depremden zarar gören tüm şehirlerimizi yeniden inşa etmek mutlak hedefimizdir. Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu coğrafyanın eski canlı günlerine döndürülmesi için Adıyaman’ın kendine özgü kimliğini, tarihi dokusunu ve en önemlisi buraya gelen insanlarını korumak için ilk andan itibaren hep birlikte çalışıyoruz. Bu kadim kentin eşanlamlısı haline gelmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şehirlerimizin ekonomisini eski günlerine döndürmek, üretim ve rekabet güçlerini yeniden kazanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Yatırım teşvikleri ve sanayi alanlarıyla çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz. KOBİ’lerimize ve bölgesel kalkınma projelerimize sağladığımız can simidi ile çalışıyoruz.Deprem nedeniyle yatırım süreci sekteye uğrayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek amacıyla Adıyaman’da yapılması planlanan yatırımlar için verilen 385 adet yatırım teşvik belgesinin süresini uzattık. yeni bir talep olmaksızın 3 yıl süreyle. Projelerine devam edemeyen yatırımcılarımız için kendilerine verdiğimiz yatırım teşvik belgelerini hiçbir ek yük getirmeden kapanmış olarak değerlendirdik. Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu depremden en çok etkilenen il ve ilçeleri yeniden cazibe merkezi haline getirmek amacıyla, bölgedeki yatırımlara ek faiz veya kar payı katkıları içeren Türkiye’nin en kapsamlı teşvik paketimizi sunduk. Teşvik paketimizle Adıyaman’da 2.500’e yakın vatandaşa istihdam sağlayacak sabit yatırım tutarı 3,7 milyar liraya ulaşan 25 yeni yatırıma teşvik belgesi verdik. Adıyaman bildiğiniz gibi son 2 yılda önemli bir bölgesel üretim merkezine dönüştü. 2002 yılından bu yana 5 organize sanayi bölgesini şehrimize kattık. Bu dönemde organize sanayi bölgelerimizde çarkların daha da güçlü dönmesi için 3 milyar liralık kredi desteği sunduk. “Bu yıl Adıyaman’daki organize sanayi bölgelerimizde 6 altyapı ve üstyapı projemize devam edeceğiz” dedi.

‘7 BİNE YAKLAŞIK İŞLETMEYE DESTEK OLDUK’

Bakan Kacır, Adıyaman’da 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını, 2023 yılında hayatını kaybeden veya iş yapamaz hale gelen işletmelerin deprem sonrasında KOSGEB borçlarının tamamını sildiğini belirtti. Kacır, “Özellikle Adıyaman Gölbaşı OSB projesini bu yıl tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımız da depremin ardından Adıyaman Kuyulu köyünde 49 hektarlık yeni sanayi alanının duyurusunu yaptı. Kuyulu Sanayi Bölgesinde kamulaştırma işlemini bir an önce gerçekleştirerek şehrimize üretim yolculuğuna yeni bir ivme kazandırmak.Canlandırma ve imar çalışmalarımızın bir diğer odağı da tabi ki KOBİ’lerimiz.KOBİ’lerimizi ülkemizin can damarı olarak görüyoruz. Adıyaman’ın kalkınması.Depremden etkilenen KOBİ’lerimiz, hasar gören işletmelerimiz 2023 yılında, hayatını kaybeden veya iş göremez hale gelen işletmelerimiz ise tüm KOSGEB borçlarını ödeyecek.Depremden sonra sildik.Depremin hemen ardından, İşyerlerimizin hızla toparlanması için KOSGEB aracılığıyla acil destek kredisi başlattık.Bu destekle 3 yıl vadeli, sıfır faizli, 1 yılı ödemesiz 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkânı sunduk. İşletmenin büyüklüğüne ve aldığı zarara göre KOBİ’lerimiz. . Adıyaman’da 593 işletme bu programdan yararlanırken, 174 milyon liralık kredi hacmi yarattık. Deprem bölgemizin yeniden inşası ve KOBİ’lerimizin desteklenmesi için uluslararası mali kaynakları da seferber ettik. Türkiye’nin deprem sonrası ekonomik canlanma projesi kapsamında Dünya Bankası ve Japon Kalkınma Ajansı ile ülkemize 590 milyon dolar dış finansman sağladık. Adıyaman’da KOBİ’lerimize hasar durumu ve ölçeğine göre 750 bin liraya kadar 36 ay vadeli, ilk 24 ay geri ödemesiz faizsiz destek sunduk. “Bu program kapsamında bugüne kadar Adıyaman’da 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi yaptık” dedi.

Bakan Kacır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın sanayicilerimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadim şehrimize yatırım yapıyor, şehrimizin ihtiyaçlarına ve potansiyeline uygun projeler geliştirerek ekonomik ve sosyal kalkınmayı güçlendiriyoruz. İpek Yolu Kalkınma Ajansımızla 316 proje Bugüne kadar kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, özel dairelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından yürütülen projemiz, GAP Bölge Kalkınma Yönetimimiz ile şehrimizin ekonomik büyümesine katkıda bulunmaya, sosyal kalkınma ve istihdam artışına destek olmaya devam ediyor. Bölgesel kalkınma yönetimimizde sadece son 10 yılda 110-115 projeye 527 milyon TL kaynak sağladık.Deprem felaketinden sonra da şehrimizin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya, sosyal kalkınma ve istihdamın artmasına destek olmaya devam ediyoruz. Kalkınma Ajansımız ve GAP Bölge Kalkınma Yönetimimiz aracılığıyla yürüttüğümüz projelerle şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına öncülük ediyoruz. Bölgesel kalkınma odaklı iyileştirme ve acil eylem programımız kapsamında 6 projeye 38 bin TL ile destek verdik. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz, ilimizde özellikle tarım sektörünün yeniden ayağa kalkmasını sağlayacaktır. 6 projeye 135 milyon TL kaynak sağladık. Bugün GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızın 2024 yılında destekleyeceği 8 projenin sözleşmesini imzalıyoruz. Kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan kentimizin zengin tarihini ve doğal güzelliklerini Gölbaşı Tabiat Parkı ve Gölbaşı Tabiat Parkı’nın iyileştirilmesi projeleriyle ön plana çıkaracağız. Nemrut Karadut köyünde turizm ve istihdam gelirinin artırılması. Şehrimizin turizm altyapısını güçlendireceğiz. Köylerin tarımsal sulama rehabilitasyonu tarımın, bağcılığın ve seracılığın gelişmesi ve yaygınlaşması için bir nimettir. İkinci etap tarımsal sulama rehabilitasyonu ve tarımsal mekanizasyon tesislerinin modernizasyonu ile Adıyaman’da tarımsal üretimi ve verimliliği artırarak bölge ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Toplam büyüklüğü 151 milyon TL olan bu projelere GAP Bölge Kalkınma İdaremizce 138 milyon TL kaynak sağlanacak. İlimizin turizm ve tarım potansiyelini ortaya çıkaracak bu yatırımların hayata geçmesiyle birlikte 1.733 kişiye istihdam sağlayacak projeler kapsamında 1.500’den fazla vatandaşımıza ihtiyaç alanlarında eğitim olanağı da sağlayacağız. Bugün 8 projemizin yanı sıra Adıyaman Belediyesi ile de şehrimize bir bilim merkezi kazandırmak için iş birliği yapıyoruz.”

Bakan Kacır, konuşmasının ardından 2024 yılında Adıyaman’da hayata geçirilecek projelerin imza törenine katıldı.

cat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu